skip to Main Content
Företagsledarens Checklista Inför Semestern

Företagsledarens checklista inför semestern

Som företagsledare är begreppet semester en sanning med modifikation. Att koppla bort arbetstankarna helt är sällan ett alternativ. Det går däremot inte att komma ifrån att återhämtning är A och O för att prestera och samtidigt må bra när vi går mot en maxad höst. Checka av listan nedan och bli redo att välkomna semestern.

Stäm av med kunder
Undersök hur kundernas behov ser ut under sommaren. Hur är deras semester inbokad och när kan de tänkas vilja att ni finns tillgängliga? Inventera kundernas planer och pussla för att kunna erbjuda den bästa servicen utifrån era egna förutsättningar. På så sätt vet även era kunder vad de kan förvänta sig.

Säkra rutiner
Se till att det finns bemanning för uppgifter som fakturering, bokföring, påminnelser, leveranser och dylikt. Kartlägg de verksamhetsområden som kommer behöva tillsyn och säkra ansvarspersoner. För vissa verksamheter kan även lösningar som tillfällig adressändring vara ett alternativ för att inte missa något viktigt.

Delegera mera
Var noga med att täcka upp för varandra. Säkra att rätt kompetens finns på plats under sommaren. Skapa system som inte är personberoende i den mån det går. Dokumentation kan underlätta för de anställda som ska bidra till kollegors ordinarie ansvarsområden.

Fokusera på kundvård och förvaltning
Gå igenom pågående projekt och skapa ett förvaltningsläge som är anpassat till att färre resurser finns tillgängliga.

Kommunicera semestern externt
Skapa en närvaro även fast du inte är tillgänglig. Ställ in ett automatiskt mejlsvar och tillfälligt mobilsvar. Informera om du läser mail samt om/när personen i fråga kan förvänta sig ett svar. Uppdatera öppettider på hemsidan och informera leverantörer och kunder om er tillgänglighet.

Kommunicera semestern internt
För att undvika uppgifter som faller mellan stolarna, kommunicera de anställdas semester internt. Gör ett semesterschema där de anställda ser när deras kollegor har semester. Inkludera en telefonlista med nyckelpersoner som ska kontaktas gällande olika prioritetsområden.

Skapa en checklista som väntar på skrivbordet
När startsträckan är lite längre den första dagen tillbaka efter semestern kan det underlätta med en lista som sätter dig i arbete. Skapa en att göra-lista redan innan du går på semester som listar konkreta uppgifter som är prioriterade när du kommer tillbaka.

Fundera kring en återhämtningsstrategi
Hjälp till på traven för att koppla bort arbetet i den mån det går. Koppla ner, rent konkret: stäng av automatiska aviseringar som nya mail i inkorgen som plingar till och liknande jobbrelaterade notifikationstjänster. Besluta dig om ifall och hur ofta du ska svara på mail samt nyttja sms och delegera de tillfällen telefonen ringer.

Trevlig semester!